<%Server.Execute("/log/track.asp")%> MTA Zenetudományi Intézet On-line Adatbázisok
MTA ZTI On-line Adatbázisok
 

Használati útmutató

   

Általános tudnivalók

Az on-line adatbázisrendszer minden egyes adatbázisa ugyanazon keretrendszerre épül, ezért elég csupán néhány percet áldozni megismerésére.
A felhasználói felület három fő modulból áll: a keresés/szűrés modulból, a táblázatos alakban megjelenő eredmény modulból és (az előbbivel közös képernyőn megjelenő) részletes leírás modulból. A három modulon kívül navigációs nyomógombsort illetve egy információs mezőt talál a felületen. Mivel az adatbázisok csak olvashatóak, nyugodtan próbálkozhat és kísérletezhet: maradandó károsodás nem okozható a rendszerben.
 

   

Az eredmény modul

Az eredmény modul használatát a Publikált népzenei felvételek adatbázisán keresztül mutatjuk be.


 

Az adott keresés eredménye táblázatos formába rendezett: a jobb áttekinthetőség kedvéért az adott adatbázisra legjellemzőbb néhány paraméter (1) jelenik csak meg (pl. Kezdősor, Műfaj, Részletes műfaj, Helység, Gyújtő(k)). Az adott találatok közül egyszerre legfeljebb csak tíz látható, az (2) index mutatja az aktuális sorszámokat. A szűrt találatokat az oszlopoknak (1) megfelelően rendezhetjük: pl. a Műfajra kattintva a találatok a műfajok abc-rendje szerint fognak megjelenni, a következő kattintásra viszont épp fordítva (z-a). A találatok közül egy mindig kiemelt (3): ennek a részletes adatait találja a jobb oldalon. A kiemelt rekord az indexmezőre (2) kattintva választató ki.
 
A találatlistában a mozgást a navigációs gombsor teszi lehetővé: 

A gombok közül az éppen aktívak (2) fekete színnel, az inaktívak (1) -- azaz az adott szituációban értelmezhetetlenek -- szürkén jelennek meg.
Az Első, Előző, Következő ill. az Utolsó a találati listán a navigációt, a Keresés/szűrés a találati lista szűkítését, az Összes a találati lista teljessé tételét teszi lehetővé (ez utóbbival vigyázzon: több ezer adat között nehéz megtalálni a szükségeset).
Az információs mezőben (3) a találati lista aktuális elemeit (Rekord 1-10), az összes találat számát (1965), az aktuális (#1) és az összes (197) oldal számát láthatja.
 

   

A részletes leírás modul

A részletes leírás modul a kiválasztott rekord minden egyes mezőjét megjeleníti.


 

A mezők nevének a felsorolása (1) mellett az aktuális mező értéke (2) található, ez adott esetben üres is maradhat. Speciális tartalom az aláhúzott utalás (azaz link): rákattintva elérhető a mögöttes tartalom. Speciális link a lejátszható hang: ezt kis hangszóró jelzi, bal gombbal kattintva letöltés után elkezdődik a lejátszás, jobb gombbal kattintva kiválasztható a legördülő menüből a mentés is ("Cél mentése más néven..."). Szintén speciális tartalom a kép: a kis előnézeti (thumbnail) képre kattintva megjelenik egy másik ablakban a teljes nagy kép. Ez viszont szintén a jobb gomb, Cél mentése más néven... paranccsal menthető le a helyi gépre.
 

   

A keresés/szűrés modul

A keresés/szűrés modulban segítségével szűkítheti a találati halmazt.


 

A keresés/szűrés modulban a fontosabb mezőnevek (1) jelennek meg, ezek közül tetszőleges számút állíthat be. A kívánt értékeket (2) vagy manuálisan lehet beírni, vagy a legördülő listáből kiválasztani. Az egyes mezők között logikai ÉS kapcsolat van, azaz csak azok a találatok fognak megjelenni, amelyeknél minden mező egyezik (tehát pl. azok a rekordok, ahol a műfaj ballada ÉS a gyűjtő Kallós Zoltán). A keresést/szűrést a START (3) gombbal lehet elindítani, a mezők értékeit pedig az Alaphelyzet gombbal lehet nullázni. Ha azt szeretné, hogy maradjon meg az előző szűrési beállítás, a találati oldalon ne a Keresés/szűrés, hanem a Vissza gombot használja.
A kézzel beírható szövegmezőknél elegendő, ha egy szó vagy akár egy szótöredék egyezik: pl. a cím mezőben az "ut" megadásával az összes, címében az "utca" szót tartalmazó felvétel meg fog jelenni (de pl. a "Kossuth Lajos azt izente" is). Még pontosabbá tehető a keresés az ún. joker (wildcards) karakterek használatával: a százalék (%) jel nulla vagy több karaktert helyettesíthet (pl. á%t= át, álmát, árat stb.), az aláhúzás (_) pedig egyetlen karaktert (pl. m_r= mar, mer, mér stb.). Ezeknek főként akkor veheti hasznát, ha valamely szó írásmódjában nem biztos (pl. u_ca= utca, ucca stb.)  Előfordulhat az is, hogy nincs a keresésnek megfelelő találat: ezt a rendszer szövegesen közli.
  

Példa: A feladat egy adott kiadvány tartalmának listázása. A megoldás igen egyszerű: írja be a Kiadvány cím rovatba a kiadvány címét (ill. a cím néhány szavát), majd a START megnyomása után a keletkezett listát rendezze pl. kezdősor szerint. Gond csak akkor lehet, ha ugyanaz a kiadvány megjelent pl. több kiadásban vagy többféle hordozón is. Ebben az esetben állítsa be a megjelenés évét vagy a hordozó típusát is.
  

   

Továbbfejlesztési tervek

Az adatbázisrendszer kezelőfelületének továbbfejlesztési tervei között szerepel egy mezőtől független globális kereső beépítése, az eredménylista nyomtathatósága ill. exportálhatósága pl. Excelbe, beállítási lehetőségek (pl. hány sor jelenjen meg egy oldalon), illetve nemzetközi (leginkább angol) változat készítése. Ha kérdése, ötlete van, kérem írjon az admin@zti.hu címre.  

 (c) Copyright MTA Zenetudományi Intézet 2004.   Minden jog fenntartva.