Használati útmutató

 

  

Bartók Béla: Magyar Népdalok Egyetemes Gyűjtemény

Internetes közreadás

 

Használati útmutató

 

A nyitóoldalról érhető el a „Bevezető”, „A Bartók-rend története”, „A Bartók-rend leírása”, az „Összetett keresés a rendben” és az „Impresszum”, valamint itt válthatunk angol nyelvre („English version”) is. A továbbiakban az összetett keresés használatát tárgyaljuk részletesen.

 

 

Összetett keresés a rendben

 

Az oldal egyaránt alkalmas egy, illetve több  –  logikai ÉS kapcsolatban lévő  –  feltétel/szempont szerinti keresésre. A kereséshez a keresőmezők kitöltése, végül a „KERESÉS INDÍTÁSA” gomb megnyomása szükséges. A keresőmezők három típusba sorolhatók:

 

a) Az első típusnál egy thesaurus (hierarchikus név- és fogalomtár) faszerkezetéből kell kiválasztanunk az adatokat, ide tartozik „A gyűjtő neve”, „Az adatközlő neve”, „Dallamrend (BR-szám)” és „A gyűjtés helye”. Mivel értéket a thesaurus-ból választunk, ezért hagyományos szövegbevitel itt nem lehetséges. Erre figyelmeztet a mezők szürkés árnyalata. A thesaurus a mezők melletti hierarchikus felépítésre utaló kis szimbólumokra való kattintással érhető el. A keresőmezők értékeinek  –  egyenkénti  –  törlése csak a mezők melletti piros ikonokkal lehetséges. Vigyázat, a „Mezők törlése” gomb az összes mező tartalmát törli! A thesaurus megnyitása után megjelenő új felület bal oldalán látjuk a thesaurus hierarchikus szerkezetét, jobb oldalon pedig egy újabb keresőmezőt egy választható szűkítő feltétellel, miszerint „Csak szókezdetre keres, töredékre nem”. A keresést a mező melletti kis távcső ikon indítja. A megfelelő adat kiválasztása mindkét módszerrel lehetséges, a bal oldalon a thesaurus struktúrában lépésről lépésre vagy a jobb oldali keresővel célirányosan kigyűjtve. Végül a megfelelő adatra kattintva az bekerül a keresőmezőbe, a thesaurus keresőfelülete pedig eltűnik. Ez utóbbi elérhető a „Thesaurus bezárása” gomb megnyomásával is. Most nézzük a mezőket külön-külön is:

„A gyűjtő neve”  –  egyszerű egyszintű thesaurus lista

„Az adatközlő neve”  –  négy ágból indulhatunk: „adatközlő (ismeretlen)”; „adatközlő (ismert)”. Az ismert adatközlő ágon belül abc sorrendben, de csoportosítva találjuk a neveket (A-C, D-F, stb.). A szintek között a kis mappaikonok melletti „+” vagy „–” jellel tudunk navigálni.

„Dallamrend (BR-szám)” – csoportosítás a Bartók-rend szerint, a csoportoknál felugró sárga mezőben megjelenő feliratok is segítik a tájékozódást (pl.: „4 soros, izometrikus”, „új stílus”, stb.).

„A gyűjtés helye” – csoportosítás az 1913-as helységnévtár adatai szerint, vármegye/járás/helység rendben, kiegészítve a helységnévtárban nem szereplő területekkel (Bukovina, Moldva és Horvát –Szlavónország), illetve az ismeretlen vagy beazonosíthatatlan helynevekkel.

b) A második típusnál egy legördülő menü segítségével adhatunk meg – egy keresőmező kitöltésével – konkrét időpontot (évszámot) vagy – mindkét keresőmező kitöltésével – (évekkel behatárolható) időintervallumot, meghatározva így „A gyűjtés idejé”-t.

 

c) A harmadik típusnál a kereső a keresőmezőbe írt karakterlánc előfordulását vizsgálja adott adattípusban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy például a „Szövegkezdet” mezőbe beírt szót attól függetlenül megtalálja a kereső, hogy az a kezdősor melyik részén található (a „szivárvány” keresőszóra tehát a következő eredményt kapjuk: „Átölelte az eget a szivárvány”, „Kék szivárvány koszorúzza az eget”, „Szivárványos az ég alja, az ég alja”, stb.), sőt szótöredékekre is lehet vele kerestetni.

 

A „Leltári szám” egy 5 karakter hosszú szám. A keresett számot nem szükséges öt jeggyel ábrázolni, de kevesebb számjegy esetén a találati halmaz kezelhetetlenül nagy méretűvé válhat (pl.: ha a 13-as leltári számot keressük, és csak ennyit írunk: 13, akkor a találatok között egyaránt megjelenik 13032 és a 04137 is.), ezért a gyors keresés érdekében ajánlott mind az öt karakter kiírása (előző példánk esetében tehát: 00013, így csupán egyetlen találatunk lesz).

 

A „Kadencia” mező kitöltési szabálya a következő: kadenciák között szóköz van, a főkadenciát pedig zárójelbe kell tenni (pl.: 1 (5) 2; 1 (b3) 1; stb.). A részletes adatlapon a zárókadencia is jelölve van. Természetesen nem kell kiírni a teljes kadenciát, „(b3)” keresőszó esetén például megkapjuk az összes b3-as főkadenciájú dallamot, „b3” esetén pedig ehhez hozzájön minden olyan dallam, ahol a b3-as zárlat nem főkadenciaként szerepel.

 

A „Média- és forráskiadvány-jelzet” mezőbe szám illetve betű egyaránt írható. A célirányos keresést segíti a jelzetek alább megadott általános formája („0” – bármely számjegy, „X és x” – bármely betű, „0000” – négy karakteren ábrázolt decimális szám, stb. A kereső kis- és nagybetűk között nem tesz különbséget!) és értelmezése:

MH_ (jelentése „múzeumi henger”, általános formája: MH_0000x)

KF_ (jelentése „Kodály fonográf”, általános formája: KF_000x)

Gr_ (jelentése „gramofon felvétel”, általános formája: Gr_000Xx)

BR_Kés_publ_ (jelentése „Későbbi publikáció”, általános formája: BR_Kés_publ_„publikáció rövidített azonosítója”)

BR_Forr_publ_ (jelentése „Forrás publikáció”, általános formája: BR_Forr_publ_„publikáció rövidített azonosítója”)

Az összetett keresés találatai

 

A keresési eredmény listaszerűen, oldalanként 100 találattal jelenik meg. A találati lista oldalai közötti navigációt nyilak („Előző lap”, „Következő lap”) biztosítják. Lehetőség van visszatérni a kereső oldalra („Vissza az űrlaphoz”) vagy a főoldalra („Vissza a főoldalra”). A találati lista a következő – fejlécben jelzett – adatokat tartalmazza: A találat sorszáma („No”), „Dallamjelzet”, „Leltári szám”, „Médiajelzet”, „Szövegkezdet”. Az utóbbi négy adat feliratai mellett két-két nyíl található, amelyek segítségével rendezhetjük a találatokat növekvő vagy csökkenő sorrendben. Az aktuális rendezést sárga színű nyíl jelzi. Minden rekord még egy kiegészítő elemet tartalmaz, ez a „Részletek", ez a „Részletes adatlap”-hoz vezet.

 

Részletes adatlap

 

Az adatlap a keresési találatok oldalról érhető el és mindig új ablakban nyílik meg. A részletes adatok öt sorba rendezve jelennek meg. Első sorban a „Dallamjelzet” található, jobb oldalt pedig a teljes ablakot bezáró gomb.

 

A második sor a következőket tartalmazza: „Dallamrend (BR szám)”, „Leltári szám(ok)”, „Média- és forráskiadvány-jelzet” és „Adatközlő(k)”. A „Dallamrend (BR szám)” és az „Adatközlő(k)” mellett található kék kérdőjelek felett felugró feliratok formájában további információk jelennek meg, ha a kurzort tartósan itt pozícionáljuk.

 

A harmadik sorban találjuk a „Szövegkezdet”-et, a „Kadenciá”-t és a „Megjegyzés”-t.

 

A negyedikben a gyűjtés helyét („A gyűjtés helye (település)”, „A gyűjtés helye (vármegye)”), idejét („A gyűjtés ideje”) és a gyűjtő nevét („Gyűjtő”). A település és a megye térképen is megtekinthető a feliratok mellett található nagyítók használatával.

 

Az utolsó, ötödik sor az eredeti, a Bartók-rendben található támlapok („ Támlap(ok)”), azok kottagrafikáit („Kottakép”) és esetleges lejegyzésváltozatainak („Lejegyzésváltozatok”) képeit, illetve az eredeti hangfelvételt tartalmazza („A hangfelvétel meghallgatása”). A képre kattintással a kották nagy méretben is megtekinthetők, a hangfelvétel meghallgatásához pedig a viaszhenger fotójára kell egyet kattintani. Kottagrafika elsődlegesen a nehezen olvasható támlapokhoz készült, tehát nem minden adat esetében hívható be.

 

 

RÖVIDÍTÉSJEGYZÉK

 

Bartalus

Bartalus István, Magyar Népdalok. Egyetemes Gyűjtemény I-VII (Budapest, 1873-1896)
Domokos 1931 Domokos Pál Péter, A moldvai magyarság (Csíksomlyó, 1931)

Domokos 1941

Domokos Pál Péter, A moldvai magyarság (Kolozsvár, 1941)

Domokos–Rajeczky

Domokos Pál Péter–Rajeczky Benjámin, Csángó népzene I-II (Budapest, 1956-1961)

EMN

Bartók Béla–Kodály Zoltán, Erdélyi magyarság. Népdalok (Budapest,1923)

Kodály–Vargyas

Kodály Zoltán, A magyar népzene. A példatárt szerkesztette Vargyas Lajos (Budapest, 1952)
MND Bartók Béla, A magyar népdal (Rózsavölgyi és Társa, Budapest, 1924)

MNT

A Magyar Népzene Tára I-VI (Budapest, 1951-1973)
Színi Színi Károly, A magyar nép dalai és dallamai (Pest, 1865)
   
pent. pentaton
Fon. fonográfhenger
H

helyszín

Ak adatközlő
Gy

gyűjtő

L

lejegyző

Kad kadencia