MTA ZTI On-line Adatbázisok
 

Az MTA Zenetudományi Intézet publikusan elérhető on-line adatbázisai    

Statisztikai adatok a látogatottságról
  

Zenetörténeti adatbázisok
MTA BTK ZTI 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum, Bartók Archívum, Magyar Zenetörténeti Osztály, Régi Zenetörténeti Osztály  


  

 

Az adatbázis célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze az államszocializmus időszakában a szórakoztató zenével kapcsolatban magyar nyelven megjelent valamennyi írás (tanulmány, esszé, tárca, riport, interjú, stb.) legfontosabb bibliográfiai adatait. A jelenleg hozzáférhető mintegy 3000 tétel nagy részét a második világháború utáni ifjúsági lapok és zenei folyóiratok vonatkozó cikkei jelentik, de az adatbázis folyamatosan, újabb és újabb folyóiratok bevonásával és feldolgozásával bővül.  

 

A magyar zenetudomány bibliográfiáját közreadó adatbázis az első olyan kísérlet, amely a 20. századi első felének zenetudományi termésének felmérésére törekszik. Az 1900 és 1950 között megjelent magyar zenetudományi publikációk bibliográfiai adatait tartalmazza rövid tematikai ismertetőkkel.
 

 

A magyarországi operett forráskatalógusa az 1860 és 1959 közötti időszakban az operett műfajával kapcsolatosan felbukkanó, rendkívül sokféle forráscsoportba enged betekintést. Az itt fellelhető adatok az operett mindennapi életének kutatói számára nyújtanak megkerülhetetlen kiindulópontot.  

 

Az adatbázis Bartók Béla (1881-1945) levelezésének a kutatás számára ismert és jelenleg a budapesti Bartók Archívum gyűjteményében teljességében tanulmányozható dokumentumairól nyújt áttekintést. Nem a dokumentumokat magukat teszi hozzáférhetővé, csupán legfontosabb adataikat, különböző szempontok szerint kereshető formában. Az adatbázis mind a zeneszerző által írt leveleket, mind a hozzá írott leveleket nyilvántartja.  

 

A "Lendület" 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport folyamatosan bővülő Gyűjteményi adatbázisa, amely jelenleg 1.500-2.000 adatot tartalmaz, az Archívumban őrzött dokumentumokról - zeneszerzői kéziratokról, nyomtatott kottákról, könyvkiadványokról, tanulmányokról, hang- és filmfelvételekről, fényképekről, egyéb tárgyakról és a digitális gyűjteményekről -, valamint az Archívum zeneszerzőiről-gyűjteményeiről ad páratlanul részletes információt.  

 

Hungarian Chant Database (HCD) provides access to material representing the outcome of several decades of chant research in Hungary. Based on the large microfilm collection of the Hungarian Institute of Musicology (founded by Janka Szendrei), the site contains information on the majority of Hungarian liturgical sources and a large number of comparative sources from other parts of Europe (mainly Central Europe).
 

 

A folyamatosan bővülő, de már jelenleg is 20.000 adatot tartalmazó Budapesti Hangversenyek Adatbázisa a főváros 20. században elhangzott koncertjeinek műsorát tartalmazza, az előadókra, művekre, zeneszerzőkre, időpontokra történő kereséses lehetőségeivel, valamint az egyes koncertek sajtófogadtatásának adataival.  

 

A digitális gyűjtemény teljes terjedelmében közli a 20. század első felében működő magyar nyelvű zenei folyóiratokat, betekintést nyújtva ezzel a korszak magyar zeneéletébe, e zeneélet legjelentősebb alakjainak tevékenységébe, a zene iránt érdeklődő közönség információs bázisaiba, illetve a magyar zenetudomány fokozatos szakmai kibontakozásába.  


Hibabejelentés: Kemecsei Zsolt rendszergazda
(c) Copyright MTA Zenetudományi Intézet 2004-2017   Minden jog fenntartva.